Psychologie in trading, de sleutel tot succes

3 28 2018 - No comment
ProRealTime

In de ruim 20 jaar die ik handel, heb ik duizenden traders gezien die zich focussen op hun trading systeem en hun money management systeem. Sommigen besteden jaren aan het zoeken en ontwikkelen van een “Heilige Graal” systeem door trading indicatoren en algoritmen te maken, anderen worden echte experts in het handelen van bepaalde “methoden” zoals de Elliot Waves of meer recent de herontdekte marketing rondom de Ichimoku indicator (nadat deze vrijwel vergeten was in de afgelopen 100 jaar). Er is ook veel sprake van ‘in de mode’ zijn, indicatoren worden meer of juist minder populair, verdwijnen in de vergetelheid voor 50 jaar of meer en verschijnen dan weer ten tonele en geven een nieuwe generatie traders nieuwe hoop. Ze hebben dezelfde verwachtingen en maken allemaal weer dezelfde fouten. 99% van de traders richten zich op 2 factoren; een methode of indicatoren met een Money Management systeem dat geacht wordt effectief te zijn. Sommige traders besteden meerdere jaren van hun leven aan het ontwikkelen van overdreven complexe systemen en het resultaat is vaak dezelfde: ze maken geen winst ondanks de duizenden uren “werk”, reflectie, analyses, etc die ze erin gestoken hebben.

freud

Waarom hebben generaties traders door de jaren heen uiteindelijk gefaald? Er zijn pasklare antwoorden die over het algemeen overeenkomen met die van de grote massa van verbitterde traders: het is de schuld van de brokers, of de banken, of pech…de verbeelding van de mens is groot op dit gebied en sommigen neigen zelfs naar paranoia, de broker heeft €4 miljard aan aandelen verkocht om de index 100 punten te laten dalen zodat hun stop werd geraakt en ze € 1000 verloren. Soms weet je niet of je daar om moet lachen of moet huilen… maar ze tonen altijd een vorm van onvolwassenheid, deze traders zijn blijven hangen in de kinderfase waar ze nog het middelpunt waren van het ouderlijke universum.

Dit is voor de meeste traders moeilijk om te verwerken, maar we zijn niks, we bestaan niet, zelfs niet als we $1 miljard in onze trading account zouden hebben, een zandkorrel op het strand. En voor veel traders wordt hun narcisme eigenlijk onbewust gekwetst, ze zien hun leven als zo belangrijk, het centrum van hun universum, dat het absoluut onmogelijk is dat de financiële markten hun het tegenovergestelde laten zien: we zijn allemaal onbelangrijk en niemand weet dat we bestaan. Hoeveel kindertijd ego’s zijn op deze manier gebroken door de tastbare realiteit van het traden? : we zijn verantwoordelijk voor onze eigen acties, onze trades en onze resultaten, wat ze ook zijn. Het vinden van een excuus is zinloos, we zijn goed of we zijn slecht. We hebben zelf op die koop- of verkoopknop gedrukt. Deze voorbeelden kunnen lachwekkend zijn, maar zijn helaas wel dagelijkse realiteit op trading forums. Deze traders zijn vanaf het begin gedoemd om te mislukken. Ze focussen niet op de kern van het traden, niet op wat het meest belangrijk is om succesvol te worden: hun psychologie, het aan zichzelf werken.

Een zwakke psychologie en zwakke controle over de eigen impulsen zullen onvermijdelijk leiden tot het falen van een trader op de middellange tot lange termijn. Hij zal uiteindelijk emotioneel overweldigd worden, zijn complete opwinding, in Freudiaanse zin, zal afbrokkelen onder de aanvallen van interne en externe impulsen en hij zal uiteindelijk “breken” onder de druk, door de emoties, door de stress….en in een paar uur of zelfs minuten de winsten van de afgelopen maanden of jaren vernietigen. Het idee dat automatisch traden dit type probleem zal voorkomen is een misvatting. Het is zelfs zo, traders die algoritmen ontwikkelen, denkende dat dit ze zal behoeden van deze impulsen een rookgordijn optrekken, een extra filter. Vanaf het moment dat ze hun code gaan wijzigen worden hun impulsen opnieuw getriggerd, ze verbeteren niet, ze worden eigenlijk slechter. Om met automatisch trading echt effectief te zijn, moet de software kunnen opereren zonder interventies of continue “verbeteringen” van een neurotische trader.

Het echte werk van een trader is dus om te werken aan zijn psychologie, om zijn emoties in de juiste banen te leiden of in ieder geval om een manier te vinden om deze onder controle te houden. Om een goede trader te kunnen zijn moet je simpelweg jezelf kennen, het komt altijd terug naar de basis. Trading is vooral een persoonlijke ervaring, 1 van de meest moeilijke in ons leven maar ook de meest avontuurlijke. Er zijn geen valse voorwendselen in trading, door te traden ontdekken we hoe we zijn, de irrationele kant, de impulsieve kant die vaak diep in ons verstopt zit. Door angst om zichzelf onder ogen te komen, weigeren veel traders om deze fundamentele kant van het traden te zien, welke wel 90% van de resultaten bepaalt. Ze zoeken hun toevlucht tot boeken over trading, methodes, algoritmes, training, etc. om zichzelf bezig te houden en zo niet het belangrijkste te zien : ongeacht hun systeem, hun methodes, hun indicatoren, hun money management systeem… dit is allemaal nutteloos zolang ze niet de simpele waarheid kunnen accepteren : een trader zonder een methode om zijn emoties en impulsen onder controle te houden zal uiteindelijk geld verliezen, zelfs met het beste tradingsysteem, zolang hij niet heeft gewerkt aan de meest winstgevende aspect van het traden: aan zichzelf.

Vele studies op het gebied van gedragspsychologie in de jaren 80 en 90 wijzen allen in dezelfde richting: Kies 20 mensen, geef ze zeer eenvoudige tradingregels waaraan ze zich moeten houden, een checklist met 3 punten die ze moeten invullen voordat ze een trade bevestigen en plaatsen en laat ze een maand traden. Je krijgt 20 totaal verschillende resultaten. Dit experiment is honderden keren opnieuw gedaan door vele Amerikaanse, Engelse en Canadese universiteiten en de resultaten hebben altijd dezelfde uitkomst: met een zeer eenvoudige methode, die zelfs een 14 jarige kan uitvoeren, zal het meerendeel van de traders binnen een maand kapot zijn of niet in staat zijn om winst te maken. Slechts een kleine minderheid zal een winst laten zien. Bedenkende dat ze allen exact dezelfde trading condities hebben, hetzelfde trading plan, hetzelfde kapitaal, dezelfde broker…. er is geen verschil behalve wat er in hun hoofden gebeurt.

De sleutel tot succes op vele professionele gebieden zoals topsport of trading is zelfbeheersing en continue aan jezelf werken. Om een goede trader te worden, is het beter om een psychoanalyse te doen en om te gaan met je problemen met geld, met je ego… dan doen alsof je aan je grafieken moet werken. Maar dit werk duurt lang, is moeilijk, maar het is uiteindelijk het meest ‘kostenefficient’ in trading. Dit is wat vele traders bang maakt, ontdekken waarom ze zo reageren wanneer ze worden geconfronteerd met druk, waarom kunnen ze hun verliezen niet nemen, waarom raken ze totaal overweldigd door hun emoties, waarom kunnen ze zich niet rustig houden, waarom zijn ze euforisch als ze een goede trade hebben gedaan en waarom gedragen ze zich als een nachtmerrie naar hun omgeving als ze hebben verloren? Waarom hebben ze deze tegenstrijdige emoties van geweld, vreugde en wanhoop? Waarom brengt trading al deze emoties naar de oppervlakte? Dit zijn enkele vragen die traders recht in het gezicht treffen. Of, een trader besluit om in de spiegel te kijken en te beginnen aan een lang proces die wellicht jaren kan duren zonder te weten waar het hem brengt, de angst voor het onbekende… of hij verzet zich en vlucht in zijn methodes, zijn boeken…. om maar niet de realiteit onder ogen te hoeven zien, en begint weer een nieuwe cyclus van mislukkingen.

Het is zelfs zo, dat het meerendeel van de traders zal willen vluchten, weigeren om deze vragen onder ogen te komen, psychologisch werk maakt ze bang. Het is wel verklaarbaar. Toen ze met traden startten, hadden ze geen idee welke deuren er in hunzelf geopend zouden worden… het is een vorm van misleiding: marketing in de financiële wereld toont dat traden makkelijk en simpel is… vanzelfsprekend doen ze dit, ze hebben nieuwe klanten nodig en we leven in een maatschappij waarbij de meerderheid van de mensen directe resultaten wenst zonder al teveel moeite te hoeven doen, omdat onze maatschappij een cultuur heeft van vrije tijd en vrijheid van verantwoordelijkheden. En uiteindelijk staan ze voor de grootste uitdaging van hun bestaan, niet om geld te verdienen, maar om de psychische mechanismen te begrijpen waardoor ze functioneren zoals ze doen. Zonder deze inspanning, zijn er geen winsten mogelijk. Zo af en toe zullen traders 1 of 2 goede shots hebben, maar uiteindelijk zullen ze alles weer verliezen wat ze verdiend hebben, omdat ze niet tegen zichzelf kunnen liegen, ze kunnen hun impulsen niet ontkennen omdat deze altijd weer boven water komen drijven en dan betalen ze vaak de hoogste rekening.

Aan mensen vertellen dat traden moeilijk is, dat het een lange weg is van meerdere jaren, dat het niet voldoende is om technisch goed te zijn om winsten te maken, is voor veel lastig om aan te horen omdat het recht tegenover de marketing van financiële bedrijven en de eigen wensen van mensen staat. En vaak, een groot deel van de mensen hebben liever de leugens, omdat ze geruststellend zijn, je hoeft voor bewijs hiervoor alleen maar naar verkiezingen te kijken. Maar door de “waarheid” te vertellen, kom je in conflict met de dromen van mensen, ze worden gefrustreerd en stel je jezelf bloot aan hun vijandigheid. Het is beter om te liegen en de trader over zijn bol te aaien dan om hem de waarheid te vertellen: zonder diepgaand aan jezelf te werken, zul je op de langere termijn nooit geld verdienen op de financiële markten. 90% van de trading is psychologisch, alle methodes en indicatoren kunnen geld verdienen, dat is het probleem niet. Het probleem ben jezelf… werk aan jezelf en dan zal elke methode werken omdat je dan in staat bent om deze te volgen zonder psychologisch af te breken, zonder dat je door je emoties of ego wordt overmand…

Voor bewijs, als je dat nog nodig hebt, technische analisten die geld verdienen op de financiële markten zijn extreem zeldzaam, als ze geld zouden verdienen met traden, dan zouden ze trader zijn… Ik ken persoonlijk meerdere van deze “beroemde” analisten die er niet in slagen om hun eigen aanbevelingen te volgen, ze worden zo overweldigd door hun emoties als ze proberen te handelen… het zijn rampzalige traders, sommige zijn zo eerlijk geweest om te zeggen dat ze nog nooit een cent hebben verdiend met handelen.

Als je geld hebt verloren op de markten in de afgelopen 5, 10 of 20 jaar, gooi je boeken eruit, stop met je methodes en ga beginnen met het echte werk. Ga naar een psychoanalyticus, een klinische psycholoog en ga onderzoeken waarom je niet in staat bent om vast te houden aan je money management systeem, waarom je niet in staat bent om je verliezen te nemen. Ontdek het verborgen gezicht van het traden… ontdek jezelf… Stop deze beproeving van steeds terugkerende patronen waarin je eerst wat wint en daarna weer terugvalt, opnieuw werken aan het vinden van een magische methode, weer wat winst en daarna alles weer terugvalt etc… In deze herhaling van zetten vinden traders weinig psychologische voldoening. Het staat hen continu toe zich te verzetten tegen de angst van de ondergang omdat ze steeds weer herboren worden en het opnieuw proberen. In dit proces verliezen ze echter stukje bij beetje hun zelfvertrouwen en dit kan verwoestende effecten hebben op de langere termijn.

Maar, sommigen proberen het te begrijpen en beginnen aan de moeilijkste opdracht van hun leven, de opdracht die hen zal veranderen, die ze zal kalmeren. En trading zal dan niet langer alleen maar lijden zijn met het incidentele plezier, maar een activiteit zoals alle andere, een winst of een verlies geeft geen verhoogde emoties meer. Trading wordt dan een natuurlijk proces omdat de relatie met geld volledig geëvolueerd is, het veroorzaakt niet langer pijnlijk lijden, het is niet langer gekoppeld aan je eigen ik. Teveel traders identificeren zichzelf met hun resultaten: ze maken winst, ze voelen zich goed, hun ego krijgt een boost. Ze maken verlies, ze raken in de put. U moet loskomen van deze gedachte, doorbreek deze vicieuze cirkel.

5/5 - (8 votes)
ProRealTime Trading

  Waarom handel ik zowel CFDs en Futures?

  Waarom handel ik met ProRealTime CFD en ProRealTime Futures?

  Probeer een gratis Demo account of een Live account

Geen reacties Psychologie in trading, de sleutel tot succes Wees de 1e!

Laisser un commentaire

Mijn CFDs en Futures Broker

ProRealTime

Recente reacties

  • Willy : Ik ben begonnen met Forex Trading en gelijk de eerste dag 81…
  • Benoist Rousseau : Ik ruil niet de forex maar de indices. Het is heel anders.…
  • Benoist Rousseau : Hartelijk dank, het is bemoedigend voor mij…
  • Patrick Gerritsen : Zou het graag van u willen leren zoals u scalpt.…
  • Patrick Gerritsen : Hallo ! Wat een leuke methode lijkt mij dat om zo te traden?…