Trading Regel 5: Denk voor jezelf

1 11 2017 - No comment
ProRealTime

Ik volg deze regel nu een aantal jaren en toeval of niet, sindsdien ben ik een winstgevende trader geworden. Deze regel geldt vast niet voor iedereen, het hangt naar mijn mening af van ieders eigen persoonlijkheid en psychologie. In mijn geval heeft het ervoor gezorgd dat ik mij niet gemakkelijk meer laat verleiden door de mening van anderen en mij kan houden aan mijn swingtrading doelen.

De impact van « meningen » op trading

Voorheen stak ik veel tijd in het lezen van technische analyses, veel uren in het uitkammen van discussieforums en het lezen van financiële pers…. Het voelde alsof ik “aan het werk” was, informatie verzamelen en een algemene trend proberen te vinden…. Maar wat ik eigenlijk deed, was het niet denken voor mezelf, ik analyseerde mijn trades niet, dacht niet na over mijn grafieken en werkte vooral niet aan mijn gedrag en psychologie op momenten dat ik een positie had. Alle verbruikte energie was eigenlijk niet meer dan een verspilling van mijn activiteit, zodat ik niet het belangrijkste punt, dat het succes in trading voor 80% op het psychologische vlak ligt, onder ogen hoefde te komen. Wat nog erger was, wanneer ik een mening had ontwikkeld over de markten, bracht het lezen van 2 of 3 tegenstrijdige berichten mij direct in verwarring, in twijfel. Twijfel is een belangrijk element in trading, het zorgt ervoor dat je voorzichtig blijft, je hefboom niet uit het oog verliest….maar het kan ook een negatief verlammend effect hebben, het niet meer kunnen maken van een beslissing.

Ik realiseerde dit mij een paar jaar geleden. Aanleiding was mijn beslissing om long te gaan in de Nasdaq 100 na enkele maanden van stevige dalingen. Ik had vertrouwen in mijn analyse, het was gebaseerd op het herstel naar een belangrijk psychologisch niveau ondersteunend door technische elementen. Een mooie swing om te doen. Helaas las ik een aantal artikelen met tegengestelde meningen en ook zat ik op een trading forum waar 95% van de leden bearish waren. Ik ging twijfelen, kon ik gelijk hebben terwijl iedereen anders dacht? Ik deed de trade niet en miste 1 van de beste herstelbewegingen van de Nasdaq ooit….de trade zou mij een kickstart hebben gegeven om een onafhankelijke trader te worden. Vanaf dat moment heb ik besloten mij alleen nog maar te voeden met ruwe data: de US unemployment cijfers, de GDP cijfers… Ik lees hierover geen interpretaties en analyses meer… Ik heb mijn eigen persoonlijke opinie en kijk boven alles naar hoe de markten de informatie verwerken.

Teveel informatie verdrinkt informatie en voedt angst

Mijn gedrag is misschien overdreven, maar ik vind er evenwicht in, een vorm van rust. Een voorbeeld: ik was bullish op alle indices in November 2011, dit was mijn eigen analyse gebaseerd op marktpsychologie en angst. Ik heb een forum op mijn blog, Andlil.com, en lees maar eens de commentaren op mijn stukken uit die tijd. Maanden kreeg ik commentaar, soms zelfs aggressief, van mensen die informatie aanhaalde die ze op TV hadden gehoord  of online hadden gelezen. Ik moest mezelf rechtvaardigen omdat mijn opinie recht tegenover de vele doemdenkers stond die het einde van de wereld voorspelden, het uiteenvallen van de Euro…. Zij handelden lukraak omdat X… of omdat Y, ze volgden analisten omdat deze op TV kwamen…en die continue aangaven dat indices zouden dalen naar de laagste historische niveaus ooit…. We waren simpelweg verzeild geraakt in massahysterie of… in shows die zoveel mogelijk kijkers wilden binden.

Met één feit moet rekening gehouden worden: het doel van televisie is om angst bij mensen te creëren, omdat angst een publiek aantrekt. Er zijn vele onderzoeken over dit fascinerende onderwerp in de sociologie en gedragspsychologie. Als je bijvoorbeeld als analist zegt dat de huidige crisis niet de ergste crisis ooit is, maar een normale natuurlijke terugval in de economische cyclus of dat de Euro niet in elkaar stort….is dit niet interessant, je zal niet op TV worden uitgenodigd om je verhaal te doen. De TV moet spectaculaire zaken brengen anders zappen mensen weg… Als je morgen een boek schrijft met de titel “Napoleon stierf een natuurlijke dood”, verkoop je geen enkel boek. Als je een boek publiceert met de titel “Napoleon is dood, vergiftigd door de Engelsen”, dan wordt het een best-seller. Media geven mensen wat ze willen horen, de menselijke natuur is nou eenmaal meer aangetrokken tot angst, dood, catastrofe situaties, etc.
Dit moet meegenomen worden in onze trading, weten hoe te oordelen over de kwaliteit van de aan ons gepresenteerde informatie en wat de media motiveert om deze informatie te geven. Uiteindelijk, zal de beste interpretatie onze eigen blijken te zijn. Maar om echt zelf te kunnen denken, moet je bijna een vorm van autisme hebben tegenwoordig, omdat we overweldigd worden door informatie van verschillende kwaliteit. Ik denk ook dat als ik mezelf niet vrijwillig had afgesneden van deze “invloeden”, ik mijn Bull positie niet zolang had aangehouden als ik gedaan heb en had ik de twee beste opwaartse jaren gemist van dit decennium. Voor een trader voor eigen rekening is het belangrijkste om vrij te zijn: niet langer afhankelijk zijn van een baas en hiërarchie, zelfvoorzienend zijn, verantwoordelijk voor de eigen acties en beslissingen… maar intellectuele vrijheid is ook een garantie voor succes in trading. In een notendop: “Advies komt vaak goedkoop”.

Trading Regel nummer 1: verlies geen geld

Trading Regel 2: volg regel 1

Trading Regel 3: Zorg altijd voor een backup plan

Trading Regel 4: Wees in topvorm

Trading Regel 5: Denk voor jezelf

Trading Regel 6: Hou verliezen onder controle

Trading Regel 7: Forceer jezelf niet om te traden

Trading Regel 8: Hou je niet aan de gevestigde trading regels

5/5 - (2 votes)
ProRealTime Trading

  Waarom handel ik zowel CFDs en Futures?

  Waarom handel ik met ProRealTime CFD en ProRealTime Futures?

  Probeer een gratis Demo account of een Live account

Geen reacties Trading Regel 5: Denk voor jezelf Wees de 1e!

Laisser un commentaire

Mijn CFDs en Futures Broker

ProRealTime

Recente reacties

  • Willy : Ik ben begonnen met Forex Trading en gelijk de eerste dag 81…
  • Benoist Rousseau : Ik ruil niet de forex maar de indices. Het is heel anders.…
  • Benoist Rousseau : Hartelijk dank, het is bemoedigend voor mij…
  • Patrick Gerritsen : Zou het graag van u willen leren zoals u scalpt.…
  • Patrick Gerritsen : Hallo ! Wat een leuke methode lijkt mij dat om zo te traden?…