Trading Regel 6: Hou verliezen onder controle

1 17 2017 - No comment
ProRealTime

Eén van de meest belangrijke regels bij het traden is: om te weten hoe je verliezen onder controle houdt en niet wordt ingehaald door de werkelijkheid op de beurs. Over het algemeen maakt dit het verschil tussen een verliezende en een winnende trader op de korte, middellange en vooral de langere termijn.

Beperk je trading verliezen of je bent gedoemd te mislukken

Op het trading forum (op deze site) kom je vrijwel elke week wel traders tegen die vertellen dat ze alles hebben verloren, dat hun account kapot is gegaan omdat ze niet in staat waren om hun verliezen te stoppen, ze wachtten op een ommekeer van de markt die miraculeus hun portefeuille had kunnen redden. Deze houding weerspiegelt een vorm van autisme waarbij we vasthouden aan alles dat ons een beetje hoop kan geven, we zien de werkelijkheid niet onder ogen, we gedragen ons irrationeel in de ware zin van het woord. We kunnen het traden op deze manier niet volhouden, steeds hopen op deze ommekeren. Het is onhoudbaar op de lange termijn. We kunnen een keer gered worden, twee keer gered worden maar er komt een moment dat we geen geluk hebben. Het is absoluut zeer belangrijk om jezelf te bevrijden van het gevoel van ‘geluk hebben’ tijdens het traden, er is geen geluk hebben, het heeft geen invloed, er zijn alleen maar positieve en negatieve trades.

Waarom kunnen we onze verliezen niet beperken?

Mensen geven tal van redenen voor hun koppigheid waarom ze hun verliezen niet kunnen beperken: het beperken van verliezen is vaak pijnlijker voor de eigen ego dan voor de eigen portemonnee. Eigenlijk, hier is waar de psychologie een sterke rol speelt: trading is waarschijnlijk de enige activiteit waarbij we de gevolgen van onze acties direct in real-time kunnen ervaren. Trading is als een spiegel die ons continue confronteert met hoe we daadwerkelijk echt zijn, er is geen ontsnappen aan mogelijk. In de psychoanalyse bestaat de persoonlijke identiteit uit 3 onderdelen: De Id (onze onderbewustzijn), de Ego/Ik (wat we werkelijk zijn op een bepaald moment in de tijd), de Superego (de grenzen die de maatschappij stelt aan ons, ons onderwijs, etc.). En om deze delicate balans tussen tegengestelde krachten nog wat leuker te maken, moet je ook nog de ideale IK toevoegen, wat is zoals je graag zou willen zijn.

Trading reflecteert, soms keihard, wie we werkelijk zijn. Met elke positie testen we de realiteit van de trader die we zijn, we testen hoe onze ideale IK zichzelf vergelijkt met de werkelijke ik. Vanwege deze reden zullen vele traders alles verliezen door fouten niet toe te geven, inflexibel te zijn naar de markt, omdat het beperken van verliezen als verkeerd wordt ervaren en ongelijk hebben hun zelfbeeld beschadigt, dit breekt hun ideale IK, hun Ego. Het is vanwege deze reden dan we mensen tegenkomen die kapot zijn gegaan op de beurs en die niet kunnen stoppen met vertellen dat ze gelijk hadden, dat hun analyse goed was en dat de markt, of gemanipuleerd was, of dat er alleen idioten aan het handelen waren. Ze willen niet de realiteit onder ogen komen, ze vermijden de spiegel en hebben daarom een zondebok nodig: de broker, de gebruikte methode, de indicator, etc. die onvermijdelijk slecht zijn.

Een voorbeeld van het beperken van een trading verlies

bourse

Trading Regel 6: Hou verliezen onder controle

Trade nummer 1 (1e groene pijl links) is ingezet onder de dag pivot point op de DAX 30 (zwarte stippel) in anticipering op een herstel naar dit steunpunt. De dag support, S1 (groene stippel midden) diende als een tweede gebied voor mogelijk herstel om in ieder geval Flat de markt te kunnen verlaten. De reden van deze positie lag in het feit dat er weinig ruimte zat tussen de dag pivot en support S1 wat een bredere zone aangaf om de markt met een winst of Flat te kunnen verlaten. Op slecht nieuws uit de Oekraïne daalde de DAX nog eens 60 punten, mijn verwachte herstel kwam er niet, zodra S1 werd gebroken nam ik mijn verlies, 22 punten per contract. Het scenario speelde zich niet af zoals ik had verwacht, ik nam mijn verlies en bracht mijn focus direct weer op nieuwe mogelijkheden.

Als we dit verlies van 22 punten niet hadden genomen, zou het tijdens de lunch tot 82 punten zijn opgelopen om uiteindelijk zelfs tot 183 punten te zijn gegroeid aan het einde van de dag, we zouden dan in beide gevallen terecht zijn gekomen in de “hoop” mode.

Door de markt te verlaten en ons verlies te accepteren konden we ons herpositioneren op S2, we konden weer meedoen aan de nieuwe mogelijkheid en maakten een winst van 68 punten per contract. Door een 22 punten verlies te accepteren, konden we een lastige situatie achter ons laten en ons herpakken voor nieuwe mogelijkheden. Het resultaat is een saldo van 46 punten winst, maar nog veel belangrijker, ons tradingkapitaal werd niet bedreigd door de “hoop” mode die elke dag vele traders kapot maakt. Het nemen van verliezen is dus ook een positief besluit in de trading, het geeft ons weer de mogelijkheid om dynamisch te blijven en geen nieuwe kansen te missen omdat ons kapitaal vast zou zitten in de “hoop” mode.

Hoe accepteer je om je trading verliezen te beperken?

Zoals we gezien hebben is het psychologische aspect het kernpunt van het kunnen aanvaarden van het beperken van trading verliezen. Er is niets mysterieus aan, je moet aan jezelf werken op het kunnen nemen van verlies (symbolisch en in de werkelijkheid). Om dit te kunnen doen, kan de psychoanalyse of psychotherapie van grote nut zijn bij het identificeren van de redenen van deze eigen zwakte. Naast trading opent dit ook deuren en kansen om dingen te durven doen. Veel mensen worden geremd, door angst om te falen, of angst om te ontdekken dat ze nooit hun ideale IK kunnen bereiken, dit zorgt ervoor dat ze geen actie ondernemen. De Europese samenleving waardeert falen niet, het veroordeelt het zelfs, terwijl bijvoorbeeld in de Verenigde Staten een persoon die meerdere mislukkingen heeft ervaren wordt gezien als een veteraan, hij heeft de moed gehad om het te proberen, zijn status wordt hierdoor verhoogd.

Daarom moet worden erkend, dat het vaak een hele prestatie is voor een persoon om te verliezen en toe te geven dat hij fout zat. Ik ben zelden mensen tegengekomen die in staat zijn te zeggen : Ik zat fout. Meestal is de gangbare mening: Ik had gelijk, anderen hadden ongelijk. Een persoon die kan leven van trading is statistisch gezien een uitzondering, hij behoort maar tot de groep van 5% van de succesvolle traders. Ze hebben de realiteit geaccepteerd dat ze niet perfect zijn, dat zullen ze nooit zijn, ze zullen nog steeds honderden, misschien wel duizenden keren ongelijk hebben….maar dat is absoluut niet belangrijk. Je moet volledig onbevangen staan tegenover het falen en als het gebeurt, de verliezen accepteren. Door dit te doen wordt je order management en het in acht nemen van je stops veel makkelijker. Veel te veel mensen identificeren hun sociale status, hun beroep en hun trading resultaten met wie ze zelf zijn. Een manager verliest zijn werk, een trader maakt een groot verlies en deze personen storten aan bonken, hun complete psychologische structuur stort in elkaar. Denk er nogmaals aan dat we meer zijn dan ons werk, en dat wat we aan het eind van de maand verdienen niet onze identiteit is. Ik ben geen beter persoon of intelligenter omdat ik € 10.000 heb verdiend op de beurs in de afgelopen maand, maar ik ben ook geen zielig en stom persoon omdat ik dit bedrag heb verloren. Je moet stoppen je er zelf mee te identificeren.

Je zal weten dat je enorme vooruitgang hebt geboekt op de dag dat een verlies niet meer is dan alleen maar informatie en dat het niets verandert over hoe je over jezelf denkt. Hetzelfde geldt voor een winst. Een trader moet streven naar psychologische kracht zonder zwakte. Hoe? En hier ligt geen geheim aan ten grondslag, je moet werken aan jezelf. Traden kan het pad zijn naar een meer evenwichtig, meer krachtig persoon, veel meer dan een pad naar alleen maar « rijk worden ». Ik ben  daarom bij een psychoanalyst geweest, dit was mijn persoonlijke pad, maar er zijn zoveel paden als dat er mensen zijn, om te begrijpen, groeien en het leren accepteren van verliezen en het erkennen van fouten zonder dat het het einde van de wereld is.

Mijn techniek om mijn verliezen te beperken

Technisch gezien, het grootste deel van mijn trading focust zich op het onder controle houden van mijn verliezen. Alle winst is mooi meegenomen. Dit houdt in dat ik een maximaal dagelijks verlies heb ingesteld. Dit verlies is een vast getal in geld. Als ik tijdens een dag dit niveau van verlies verwacht dan sluit ik mijn positie, zet de computer uit en ga ik naar buiten, zodat ik niet in de verleiding kom om door te gaan. Dit geeft mij een zeker en geweldig comfort in mijn trading, omdat ik van tevoren mijn maximum verlies weet, niet alleen van vandaag, maar ook al van de komende maand als ik 22 sessies op rij zou verliezen (wat mij nog nooit is overkomen). Er zijn maar weinig traders die nu al kunnen zeggen wat hun maximale verlies zou kunnen zijn in bijvoorbeeld januari 2018. Dit geeft een enorme psychologische comfort, ik leef niet langer met de onzekerheid, ik weet wat ik elke dag kan verliezen, maar ook welke week, elke maand….Ik weet dat dit potentiele maximale verlies mij niet in gevaar zal brengen, dat ik er gewoon weer ben de volgende maand, de maand erna, en erna etc…

Deze techniek van het beperken van mijn trading verliezen heeft ook andere voordelen:
Ik verhoog mijn maximale verliesgrens niet door te proberen “het verlies goed te maken”. Als ik dat zou proberen dan zou 9 van de 10 keer mijn verlies aan het einde van de dag alleen maar verergerd  zijn.

Ik zal niet meer domweg energie verspillen of stress hebben en mezelf uitputten. Ik kan elke morgen fris beginnen, met volle kracht klaar zijn voor nieuwe kansen. Vermoeidheid en stress management zijn essentiele factoren voor traders.
Ik laat een markt links liggen die ik vandaag niet begrijp, ik laat het zijn gang gaan zonder mij, waardoor ik mijzelf de mogelijkheid geef om het morgen opnieuw te proberen.

Dit systeem werkt met een ijzersterke discipline, ik gedraag me niet langer als een kind, met het niet kunnen accepteren van verlies, niet tegen je verlies kunnen. Bovendien, ben ik niet langer een slechte verliezer in welk spel dan ook, het is het spel dat mij interesseert, niet het winnen of verliezen. Een slechte verliezer heeft weinig kans om succesvol te zijn als een trader. Ik heb ook mijn gevoelens over trading, ik ben tevreden als ik een goede trade maak, ongeacht het financiële resultaat, ik ben tevreden met “de actie”, de esthetiek van traden. Dat is de schoonheid van trading.

Ter conclusie, als het je niet lukt om jezelf aan je eigen regels te houden, je money management, als je niet je verliezen onder controle kunt houden, dan kom je nergens. Je weet nu dat je een oplossing moet vinden om jezelf te disciplineren en vooral om verliezen te kunnen accepteren. Verlies is een normaal, natuurlijke ding, we hebben ermee te maken gedurende ons hele leven, of het nu een geldelijk verlies is, het verlies van een geliefde, het verlies van een baan, het verlies van sociale status of het verlies van je favoriete pen. Je moet leren om te rouwen en, voor een trader, accepteren dat je niet perfect bent, en dat een slechte trade niks zegt over hoe jezelf bent. Het accepteren van je fouten maakt ons volwassen, betere traders en maakt ons los van ons kind zijn. Trading is de weg naar het volwassen worden.

Trading Regel nummer 1: verlies geen geld

Trading Regel 2: volg regel 1

Trading Regel 3: Zorg altijd voor een backup plan

Trading Regel 4: Wees in topvorm

Trading Regel 5: Denk voor jezelf

Trading Regel 6: Hou verliezen onder controle

Trading Regel 7: Forceer jezelf niet om te traden

Trading Regel 8: Hou je niet aan de gevestigde trading regels

ProRealTime Trading

  Waarom handel ik zowel CFDs en Futures?

  Waarom handel ik met ProRealTime CFD en ProRealTime Futures?

  Probeer een gratis Demo account of een Live account

Geen reacties Trading Regel 6: Hou verliezen onder controle Wees de 1e!

Laisser un commentaire

Mijn CFDs en Futures Broker

ProRealTime

Recente reacties

  • Willy : Ik ben begonnen met Forex Trading en gelijk de eerste dag 81…
  • Benoist Rousseau : Ik ruil niet de forex maar de indices. Het is heel anders.…
  • Benoist Rousseau : Hartelijk dank, het is bemoedigend voor mij…
  • Patrick Gerritsen : Zou het graag van u willen leren zoals u scalpt.…
  • Patrick Gerritsen : Hallo ! Wat een leuke methode lijkt mij dat om zo te traden?…