Trading Regel 4: Wees in topvorm

1 2 2017 - No comment
ProRealTime

Traden is de meest moeilijke en vermoeiende activiteit die ik ooit gedaan heb. Ik heb van alles gedaan, ik was IT’er, leraar in het volwassenen onderwijs, professor op een universiteit, ook een aantal minder intellectuele werkzaamheden zoals boerderijarbeider, marktkoopman en ik kan nog wel even doorgaan. Geen van mijn eerdere ervaringen hebben me kunnen voorbereiden op de eisen die nodig zijn voor het beroep van trader.

Contents

Trading is mentaal uitputtende bezigheid

Na een ochtend traden van 10:00 tot 12:00 ben ik over het algemeen mentaal uitgeput. Ik doe aan scalping. Scalp trading vereist volledige concentratie en een razendsnel reactievermogen. Ik kan mezelf lange tijd concentreren met een vinger op de knop (de muis), mijn adem bijna inhoudend, om de beste instapmomenten te vinden. Ik volg 4 indices in real-time (Dow Jones, S&P500, CAC 40 en DAX30) in verschillende tijdframes. Ik moet daarom continue ongeveer 20 grafieken onderzoeken op steun en weerstand gebieden. Dit vereist een zeer bijzondere hersengymnastiek en na een dag intensief handelen, ben ik simpelweg “leeg”, mijn hersens zijn volledig klaar voor een simpele reality TV show.

Trading is een stressvolle bezigheid

Naast deze mentale vermoeidheid is trading een extreem stressvolle bezigheid omdat we constant onze beslissingen real-time evalueren. Trading liegt niet, het is of goed of slecht. Dit is de charme, we zijn volledig verantwoordelijk voor onze eigen acties, elke beslissing heeft een directe impact op ons kapitaal. Bij een trading fout, wanneer de situatie moeilijk te dragen is, zullen sommige traders mentaal instorten of een zondebok zoeken (de broker, Janet Yellen, Mario Draghi, Goldman Sachs… de kracht van de menselijke verbeelding in deze gevallen verbaast mij altijd weer) om een eigen gekwetst ego te voorkomen. Een groot gedeelte van de stress komt van het volgende:  Traders hebben een te grote neiging om zichzelf te vergelijken met hun kapitaal, zichzelf ermee te identificeren, om zichzelf te evalueren via de trading resultaten. Trading is vooral het kunnen accepteren van de frustratie van het maken van fouten, eigen fouten.

Een trader is een top-niveau atleet

In een poging de stress en psychologische uitputting te beperken, en daarom op termijn langer mee te kunnen, moeten we onszelf gaan zien als topatleten. Alles moet geanalyseerd en gestroomlijnd worden met als doel om elke dag op het maximale niveau van je fysieke en mentale fitheid te kunnen presteren op de beurzen. Een rustige werkomgeving, geoptimaliseerd op de fysieke en visuele comfort, beperkt de vermoeidheid en versterkt de concentratie. Hier zie je een foto van mijn “Trading room”, geoptimaliseerd op basis van mijn behoeften.
station de trading.gif

Maar je moet verder gaan om langer mee te gaan. Nu, op de leeftijd van 40, heb ik niet meer dezelfde energie als toen ik 25 was. Ik handelde op de Europese en Amerikaanse markten van 9 uur ‘s morgens tot 10 uur ‘s avonds, 4 uurtjes slapen en door op de Aziatische markten, 2 uurtjes slapen en weer opnieuw beginnen. Dat is nu een droomwereld geworden. Ik heb geleerd mezelf te sparen en meer rekening met mezelf te houden. Ik eet bijvoorbeeld om 4pm een zoete snack om mijn hersens weer op te laden, dat is ook precies de tijd dat er de meeste informatie verwerkt moet worden met de opening van de Amerikaanse beurzen. Net zoals een atleet probeer ik energiepieken en dips te voorkomen en eet ik regelmatig om mijn tool, mijn hersens, in optimale conditie te houden. (wist je dat je hersens, zelfs in rust, 60% van de aanwezige suikers gebruiken….dus voor een trader zal de burn-rate veel hoger liggen).

Een goede fysieke en psychische staat zijn essentieel voor trading

Je vorm en psychische staat zijn de 2 cruciale elementen van het traden. Ze zijn net zo belangrijk als je kapitaal en je handelsmethode. Het is zelfs zo, als ik moe ben, dan handel ik slecht. Het is onbetwistbaar, dan neig ik er steeds naar om te snel de markt in te gaan, ik ben meer ongeduldig, ik loop het risico opgewonden te worden (mijn emotie blocker raakt sneller overbelast), mijn analyse over de situatie wordt slechter….en uiteindelijk verlies ik geld.

Er is een directe relatie tussen mijn emotionele staat, mijn vermoeidheidsniveau en mijn trading resultaten. Daarom handel ik ook bijna nooit op een vrijdag. Vermoeidheid die zich opbouwt tijdens de handelsweek zorgde ervoor dat ik op vrijdag minder effectief kan traden. Toen ik hier nog geen rekening meehield, waren de vrijdagen statistisch verantwoordelijk voor 40% van mijn verliesdagen. Door bijna niet meer op vrijdag te handelen zijn mijn jaarlijkse resultaten hoger en ben ik minder moe.
Daarom doe ik elke morgen een persoonlijke check-up. Moeheid? OK. Moraal? OK. Ik handel vandaag. Als dit niet het geval is, dan handel ik niet, dan rust ik uit, neem een break en probeer te relaxen. Het is een lastige discipline omdat we het handelen wel leuk vinden, het is een vorm van verslaving, we willen ‘erbij zijn’…. Maar het meest verstandige is toch wel om te herinvesteren in je eigen menselijke kapitaal, luister naar je lichaam, neem op tijd je rust om het belangrijkste kapitaal die je hebt te behouden. Dit zou ook een basis moeten zijn in elke trader’s money management.
Wanneer je besluit om een serieuze trader te worden, zal het je leven drastisch veranderen. Persoonlijk heeft trading ervoor gezorgd dat ik mijzelf psychologisch heb leren kennen. Het heeft mij gedwongen om een beter dieet en een gezondere levensstijl te volgen en wat te gaan sporten…ook al is het nog ver van perfect. Trading heeft mij geleerd om mijn eigen menselijke kapitaal te koesteren. Mijn lichaam en geest zijn mijn tools om mee te werken. Je moet er zuinig op zijn, want het is net zo belangrijk als mijn financiële kapitaal. Deze twee zijn nauw met elkaar verbonden.

Trading Regel nummer 1: verlies geen geld

Trading Regel 2: volg regel 1

Trading Regel 3: Zorg altijd voor een backup plan

Trading Regel 4: Wees in topvorm

Trading Regel 5: Denk voor jezelf

Trading Regel 6: Hou verliezen onder controle

Trading Regel 7: Forceer jezelf niet om te traden

Trading Regel 8: Hou je niet aan de gevestigde trading regels

5/5 - (3 votes)
ProRealTime Trading

  Waarom handel ik zowel CFDs en Futures?

  Waarom handel ik met ProRealTime CFD en ProRealTime Futures?

  Probeer een gratis Demo account of een Live account

Geen reacties Trading Regel 4: Wees in topvorm Wees de 1e!

Laisser un commentaire

Mijn CFDs en Futures Broker

ProRealTime

Recente reacties

  • Willy : Ik ben begonnen met Forex Trading en gelijk de eerste dag 81…
  • Benoist Rousseau : Ik ruil niet de forex maar de indices. Het is heel anders.…
  • Benoist Rousseau : Hartelijk dank, het is bemoedigend voor mij…
  • Patrick Gerritsen : Zou het graag van u willen leren zoals u scalpt.…
  • Patrick Gerritsen : Hallo ! Wat een leuke methode lijkt mij dat om zo te traden?…